Des d’ARQUEÒLEGS.CAT prenem com a eix del nostre treball la plena difusió i recuperació del patrimoni local del territori, amb l’objectiu d’establir un pont d’interacció entre el món científic i la població.

Així, la intervenció arqueològica, la recuperació dels jaciments o béns mobles d’interès patrimonial, i el seu manteniment i conservació, són només la base inicial per arribar a assolir la fita última de la nostra feina: la difusió d’aquests elements, on la narració de la seva història, el seu funcionament i la seva interpretació han de restar visibles entre els ciutadans.

En definitiva doncs, el patrimoni històric i cultural dels pobles esdevé cada cop més la font de la seva riquesa, tant des del punt de vista del coneixement del món científic, com des de la vessant turística.

Didàctica

Tallers

El conreu de la vinya és documentat d’antic, de ben segur ja en època romana tingué gran importància.

Aquesta importància vitivinícola a Catalunya donà lloc a una indústria de vins de taula i escumosos que encara perdura.

Durant la primera meitat del segle XX molts pagesos es feien el seu propi vi.

Amb aquest taller com a excusa, els alumnes coneixeran una part... +

Des de la invenció dels primers objectes ceràmics vers el 4000 aC, en el neolític, tant les tècniques com els usos i les formes emprades han anat evolucionant a pas de gegant.

En aquest taller, els alumnes podran veure les tècniques més antigues utilitzades en el treball de la ceràmica.

L’activitat tindrà una part teòrica on els participants podran veure i manipular ceràmiques... +

En aquest taller, una breu explicació / demostració ens introduirà en el món de la fabricació i evolució de les eines al llarg de la prehistòria.

Podrem veure i tocar reproduccions. Posteriorment, els infants (i aquells adults que s’hi vulguin afegir) aprendran a treballar el sílex i fabricaran la seva pròpia punta de fletxa, que al final podran emportar-se com a record formant part d’... +

Taller on els nens i nenes tindran un reguitzell d’herbes aromàtiques i remeieres a partir de les quals elaborarem un polsim aromàtic amb ajuda de petits morters de fusta.

Posteriorment, cada menut acabarà de lligar el seu sarronet i l’omplirem amb les nostres herbes aromàtiques, les quals ens permetran obtenir una bonica bossa d’olor.

El taller es complementa... +

El domini del foc per part dels éssers humans ha estat considerat un dels grans descobriments de la nostra història i, alhora, el motor de canvi en la nostra evolució física i tecnològica.

El foc ens donava llum, reforçava les nostres eines de caça, i ens donava escalfor i protecció davant dels animals perillosos que els assetjaven.

Però el canvi més significatiu es donà en la... +

L’art es troba present a la història de la humanitat des de l’albor dels seus dies, ja fos amb manifestacions en forma de pintura, relleus o petites figuretes que representaven molt probable-ment els nostres primers déus i deesses.

En aquest taller, els alumnes podran conèixer quines eren les diferents formes d’expressió artística durant la prehistòria, la seva funció i les tècniques... +

Els jocs de daus, de fitxes i de córrer a l’aire lliure eren habituals a l’antiga roma. De fet, molts d’ells encara els practiquem nosaltres mateixos amb gran devoció. És el cas del terni lapilli.

Aquest joc té una gran similitud amb el nostre "tres en ratlla", un joc en el qual tens 3 fitxes i has d'intentar col·locar-les en línia en el tauler sense que el contrincant t'ho... +

Heu pensat mai com eren les llibretes de l’escola en època romana? Doncs no patiu pas, amb el taller de les tabulae aprendrem a fer servir les tabulae de cera (tauletes) i els estilets per escriure-hi.

Aprendrem quins tipus de lletres utilitzaven els romans i sobre quins materials escrivien.

Al final del taller cada nen i nena es podrà endur a casa la seva... +

Quan els cavallers entraven en batalla durant l’Edat Mitjana, els combats es produïen sempre cos a cos. L’espasa era cabdal per l’atac, però també ho era la importància de l’escut com a element defensiu. Un bon escut podia decidir l’enfrontament.

En el present taller, els joves podran construir el seu propi escut de fusta i gravar-hi posteriorment amb pintures al tremp l’escut de la... +

Durant l’Edat Mitjana els estendards s’alçaren com a signe identitari de cada casa noble, fossin reis o famílies nobiliàries.

De colors vistosos i carregats i d’elements simbòlics que els representaven, el llenguatge dels estendards s’anà estenent al llarg dels territoris.

En el camp de batalla o a les grans reunions de nobles, els estendards onejaven a l’aire l’origen dels qui... +

La tècnica de la pintura al tremp d’ou fou molt utilitzada a l'Edat Mitjana, sobretot per a pintar els retaules de colors vius que ornamentaven les esglésies.

Tot i així, trobem ja exemples en època grega, romana i fins a l’aparició de la pintura a l’oli. En aquest taller utilitzarem el rovell d’ou com a aglutinant, i el barrejarem amb diferents pigments per fer pintures de colors.... +

Quan els més joves pensem en l’oli, immediatament l’associem al menjar, oblidant que des del descobriment del foc el seu ús fonamental va ser el de fer llum. D’aquesta manera, el sistema més utilitzat d’il·luminació a les llars va ser durant molts segles aquell que realitzat a partir de les llànties de ceràmica.

Amb aquest taller aprendrem de forma pràctica quin era el procés de... +

Us proposem gaudir d’un taller educatiu i divertit alhora, amb el qual aprendrem a construir el nostre propi dolmen.

Amb les seves pròpies mans i amb ajuda dels materials que els hi faciliten els monitors, les nenes i nens arriben a construir un petit dolmen que s’enduran a casa de record. 

El taller d’arqueologia permetrà als alumnes aprendre quin és el funcionament i mètode de treball de camp dels arqueòlegs. Farem les primeres passes en el món de l’arqueologia per mitjà de la recreació d’una excavació arqueològica on viurem en primera persona la troballa d’un munt de peces i estructures arqueològiques ocultes sota la sorra. 

Difusió

Articles publicats
El Tossal de Baltarga: un nou assentament iberoceterà a la Cerdanya

Joan Oller, Jordi Morera, Oriol Olesti, Oriol Mercadal
Primeres jornades d’arqueologia i paleontologia del Pirineu i Aran.
Coll de Nargó i La Seu d’Urgell, 29 i 30 de novembre de 2013.

Les muralles baixmedievals de l’Arboç

Jordi Morera
V Congrés d’Arqueologia medieval i moderna a Catalunya
Barcelona, 22-25 de maig de 2014

El Castellot de Bolvir. Un vilatge cerdà dels segles XI-XII

Adrià Cubo, Oriol Mercadal, Jordi Morera, Oriol Olesti, Joan Oller
V Congrés d’Arqueologia medieval i moderna a Catalunya
Barcelona, 22-25 de maig de 2014

El Castellot de Bolvir (la Cerdanya): ocupacions ceretana, iberoromana i altmedieval. Campanyes de 2012 i 2013

Jordi Morera, Joan Oller, Oriol Mercadal, Oriol Olesti
XII Jornades d’Arqueologia de les Comarques de Girona
Besalú, 13 i 14 de juny de 2014

El Castellot de Bolvir (la Cerdanya): les intervencions arqueològiques de 2014 i 2015

Jordi Morera, Joan Oller, Oriol Mercadal, Oriol Olesti
XIII Jornades d’Arqueologia de les Comarques de Girona
Banyoles, 10 i 11 de juny de 2016

Seguiment arqueològic realitzat a la N-260 al municipi de Gerri de la Sal
Crisi o invasió?

Josep M. Macias, Jordi Morera, Oriol Olesti, Imma Teixell